sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Tilastoja / Statistik

Viime aikoina olen vertaillut suomalaisten englannin settereiden tilastotietoja lähinnä Kennelliiton ja rotujärjestön tiedostoja hyödyntäen. Taustalla on myös hiljattain julkaistu rodun JTO = Jalostuksen tavoiteohjelma.
Rodun kasvattajien keskinäistä vaikusta selvittäessäni tutkin suomalaisten kasvattajien tällä vuosituhannella tapahtunutta pentujen tuottamisen määrää. Englanninsettereiden suurimmat kasvattajat ovat tietyt näyttelylinjaisten koirien harrastajat, joilla ei ole kiinnostusta esimerkiksi metsästykseen, jota rotujärjestö pitää keskeisenä asiana jalostuksessa. Käyttöpuolen kasvattajia on toki useita, mutta Prihan kennel näyttää olevan kärkipaikalla Sänkipellon kennelin kanssa molempien 2000 vuodesta tuotettuaan 42 pentua. Ruotsiin ja Norjaan on viety useita pentuja Prihan kennelistä. Seuraavaksi tuottoisin on Rantakurun kennel 34 pennulla, jotka ovat viimeiset syntyneet 2010. Kennelin omistaja Tuomo Karsikas on siirtynyt autuaammille metsästysmaille, eikä vielä ole tietoa kennelin toiminnan jatkumisesta. Finnstar kennel näyttää jatkavan ja sillä on tarkasteluaikana 31 pentua. Pelurin kennel tuotti pentuja vuoteen 2010 asti ja tarkasteluaikana niitä tuli 29 pentua. Jekuttajan kennel näyttää jatkavan ja sillä on tarkasteluaikana syntynyt 23 pentua. Junkmans ja Punanenän kenneleillä molemmilla on tarkasteluaikana tullut 20 pentua ja ilmeisesti jatkoa on odotettavissa. Tässä mainittujen kenneleiden lisäksi on joukko pienempään pentumäärään yltäneitä, joita en nyt käy luettelemaan.
Jeg har hat tid at lese og rekna litet statistik angående engelsk setter i Finland. Finska kennelklubben og rasklubben har sine hundedatabaser men direkt kan du ikke se en del viktige saker. I Finland de store es-kenneler satser ikke på jakthunder bare selskap-/showhunder. Jeg plokkat ut de som satser på jakthunder og ops...Prihan kennel er på toppen med Sänkipellon kennel. Begge to har fra år 2000 produsert 42 valper. Fra Prihan kennel en del valper blit exportet til Sverige og Norge. Tuomo Karsikas, min venn som nå jakter på evige jatkmarker har kennel Rantakurun der 2000-2010 blit 34 valper. Kennel Finnstar har fra år 2000 produsert 31 valper. Det finns jo en del oppdrettere som er små og jeg vil ikke skriva en lengre lista.
Suomalainen rotujärjestö kertoo säännöissään: "tarkoituksena on liittää yhteen englantilaisten kanakoirarotujen harrastaja sekä edistää rotujen jalostustyötä". Sääntöjen teksti on varmasti hyvä, mutta käytännön toimien suhteen on epäselvää. Englanninsetteri on maassamme pieni rotu ja voimakkaasti jakautunut näyttely- ja metsästyslinjoihin, jotka nekään eivät näytä olevan kovin yhteen liitettyjä minun havaintojeni mukaan. Uskoisin metsästyskoirien harrastajien pyrkivän saamaan ainakin itselleen toimivan koiran, mutta tietoa niistä ei ole selkeästi saatavilla. Miten hyvä koira toimii metsällä, on myös monelle epäselvää. Seuraavaksi ajattelin tämän seikan tiimoilta rakentaa pienentä tilastoa. Minua tuntemattomille lukijoilleni totean tässä harrastaneeni metsästyskoiria runsaat puoli vuosisataa ja esim 80-luvulla toimineeni Saksanseisoja Kerhossa päätoimittajana sekä jalostusneuvojana. Kiinnostus koiran jalostukseen on kestänyt vuosikymmeniä ja tuottanut eri rotuisia valiota useampiakin. Palataan sitten taas englanninsetteriin.
Koiraharrastusta 50-luvulta alkaen ja ensimmäien koira englanninsetteri "Lili" Med jakthunder fra 50-talet og egen hund engalesk setter "Lili". Jeg lover delke litet til statistik av finske engelsk setter. Jeg hat den her rasen over 60 år...men tilfelligt også andre raser.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti