sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Kokeet Suomessa/ höstpröver i Finland

Suomen kokeet aloitetaan Utsjoella lauantaina 28.9. "Kenttienvoittajalla", johon Rex on valmis. Onnea tarvitaan matkaan jo heikosta lintutilanteestakin johtuen.

Kentttienvoittajan lintutilanteet olivat vähäisiä. Kahvitaukoon mennessä ei lintuja tavattu. Tauon jälkeen myötätuulihaussa Rex törmäsi rikkoparveen, josta ensin siivittyi pari lintua. Rex olin toivotulla tavalla paikoillaan. Siirtyi sitten nenäänsä tulleita hajuja tarkentaen ja samalla siivittyi pari vielä riekkoa Rexin edestä. Nyt ei Rex ollutkaan rauhallinen, vaan seurasi lintuja lähes 10 metriä. Se oli virhe, josta Rexiä rangaistiin ja kisa loppui meidän osaltamme siihen.
Valkoiset linnut ovat mustan maan aikana arkoja, joka seikka tuli vastaan myös muutamalla muullakin koiralla.


Ja näin Rex valmistautuu suomalaisiin tunturikokeisiin: Ajamalla puunoksan pala suussa juoksevaa Hopea.

Tunturikoe Utsjoella 30.9.2013 oli samassa maastossa kun Kenttienvoittaja. Nyt toisena parina olleet gordoninsetteri Virpi ja Rex sattuivat heti ensiaskelilla reikkojen hajuille. Virpi nappasi seisonnan ja Rex säesti. Tilanteesta saatiin Virpille lintutyö ilman avanssia. Niinpä siinä mentiin kahvitauolle Rexin kanssa "linnut hävinneinä". Mutta koskaan ei kisa ole valmis ennen iltapäivää.Iltapäivän matsauksessa Rex nappasikin riekkoparin piikkiinsä. Nostokäskyn jouduin Rexille antamaan kaksi kertaa ennenkuin se teki napakan avanssin suoraan linnuille. Ampujana apunani oli norjalaiskaverini Kjell Harjo. Riekko saatiin pudotettua ja Rex oli mallikelpoisesti paikoillaan. Nouto tehtiin isännälle käteen.
Kisan jatkuessa tuomari kiinnitti huomionsa Rexin kohdalla laajaan hakuun ja verraten harvaan yhteydenpitoon. Täydellinen lintutyö ja säestys eivät nostaneet Rexiä voittoon, mutta silti Rex kuitenkin palkittiin voittajaluokan 2 palkinnolla.
Kuvassa kokeen tuomari ja palkitut. Voittajaksi julistettiin gordoninsetteri Östmoens Virpi, jonka omistaa norjalainen Kjell Harjo.
Tästä kokeesta on pointterijaos/kkk-hhs antanut netissä virheellisen tiedon, että se olisi ollut kansainvälinen koe, mutta oikeasti se oli tavallinen kansallinen tunturikoe.


Ensi lauantaina Utsjoella pidettävään kansainväliseen kokeeseen olen Rexin ilmoittanut. Erikoista näissä suomalaisissa kokeissa on esimerkiksi se, että sen enempää osallistujista kuin tuomaristakaan ei ole kerrottu.
Avointa toimintaa olen oppinut arvostamaan kilpaillessani Ruotsissa ja ennen kaikkea Norjassa. Siellähän netistä on aina luettavissa osallistujat lähtöjärjestyksineen, maastot ja tuomarit. Voittajaluokassa koirat arvostelee vähintään kaksi tuomaria, jotka myös erien välissä antavat arvostelut sekä kertovat koirien senhetkisen paremmuusjärjestyksen. Koirien arvostelussa kerrotaan sekä niiden ansiot että manhdolliset virheet ja puutteet.
Tunturikokeissa kun ollaan, niin aika hyvin koko porukka näkee koirien työskentelyn, myös sen, meneekö koira lintujen perään ja vaikka luvattoman pitkälle - yli lintujen lähtöpaikan. Tuomarithan asiat päättävät, eikä muilla suomalaisessa järjestelmässä ole sanan sijaa, mutta jokaisellahan ovat omat silmät päässä.
On mielenkiintoista itse seurata omaa koiraansa ja verrata sitä toisiin koiraan.

Omassa päässään jokainen pystyy muodostamaan käsityksen koirien sen päiväisestä tasosta. Suorituksiin vaikuttaa aina päiväkohtaiset olosuhteet ja lopputulos on oma ainutkertainen juttunsa. Jos Rexkään ei muistini mukaan ole ainakaan vuoteen tehnyt peräänmenoa, niin Kenttienvoittajassa sen tuo teki. Nyt, seuraavassa kokeessaan kuitenkin oli taas oma normaali itsensä ja hallitsi lintutilanteensa hyvin.

Mielenkiinnolla odotamme lauantain koetta ja sitä, ketkä tulevat kisaan ja kuka tuomaroi.
Sitten tuli tietooni, että norjalainen Svein Roska arvostelee voittajaluokan. 
Tuorstaina Rex kävi Nuorgamissa ja löytyihän sesottavaakin .... yksi riekko! oij joi kyllä oli linnut vähissä.
Mukana reissussa oli myös Hope, joka otti omia "kiihdytysajojaan" tunturissa.
Syksyn tunturikokeet päätti kansainvälien voittajaluokan koe 5.10.2013 ja siellä REX voitti

ja samalla tuli piirinmestariksi. Rex oli ainoa palkittu suomalainen koira. Hopea ja pronssi

menivät Norjaan.

Norjalainen Svein Roiska arvosteli Utsjoen kansaivälisessä kokeessa. Hänen selkeä tyyli antaa kritiikkiä kaikista koirasta tuoden esille sekä niiden hyvät että huonommatkin puolet, oli samassa linjassa, johon olen jo tottunut muidenkin norjalastuomareiden kohdalla. Svein antoi kaikille koirille varmasti hyvin mahdollisuuksia näyttää kykynsä. Pitkälti tästä syystä maastosta palattiin vasta iltapimeällä.
Svein Roska alakuvassa tauolla ja toisessa kuvassa koeryhmää. Vieressäni oleva Ilkka Korhonen on kova kilpakumppanini omilla koirillaan. Ilkka on myös itsekin koetuomari.


Kansainvälisen kokeen voiton Rex tuomarin mukaan ratkaisi taidokkaalla kiirunaparven käsittelyllään. Parvi hyppäsi siivilleen minusta katsoen aivan Rexin suuunnasta, joten en tähdättyä laukausta halunnut ampua. Apuna, eli nk pyövelinä toimi Hannu Kauppila, jonka laukaus meni ohi. Näin ei Rexille saatu toivomaani pudotusta, joka kansainväliseen käyttösertifikaattiin ( cacit ) olisi tarvittu. Mutto voitto tuli kisasta ja samalla Lapin kennelpiirin mestaruus.
Norjalaiset gordoninsetteri Östmoens Virpi ( Kjell Harjo ) ja Berkjstölens Flux ( Stig Moan ) olivat toiset palkinnoille päässeet koirat.


Sodankylän metsäkokeessa 20.10.2013 käytiin Rexin kanssa. Sääolosuhteet satttuivat ikäviksi; kova tuuli ja ajoittainen lumi/räntäsade teki myös lintukokeen tavallistakin vaikeammaksi. Alueella oli myös heikko lintukanta.
Ensimäisessä hakuerässään Rex löytyi seisonnalta. Tuomarin kanssa lähestyimme Rexiä. Tuomari oli minusta katsottuna etuoikealla harvahkossa metsässä. Ennen nostokäskyn antamista noin 35 metrin päästä hyppäsi kaksi naarasteertä siivilleen. Ammuin ja Rex oli rauhallisesti paikoillaan. Lintutyö oli selviö. mutta kas kummaa: Tuomari ei nähnyt lintuja lainkaan. Tästä syystä ei Rex saanut palkintoa, jonka se olisi ansainnut.
Myöhemmissä hakuerissään ei Rex päässyt linnuille. Joten se siitä kokeesta. Todettakoon kuitenkin, että yhtään koiraa ei tuona päivänä palkittu.

Höstens siste jaktprov ble skogsprov i Sodankylä 20.10. å Rex hatte fugelarbeit uten reis på to bruna orrfugel. Rex har helt roligt i oppflugt og skud...men dommeren han såg ikke de fuglar!
Så Rex fikk ikke premie. Det var stormvär å veldigt svårt å ingen hund ble premier.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti